^Повратак
  
  
  
Get Adobe Flash player

Књижевност у срцу

МАЉУЦИ

   Чаробан свет бајки отворио је врата ученицима 5-1 и разбуктао њихову машту. Учећи и уживајући у народним и уметничким бајкама петаци су на тренутак затворили очи, замислили и нацртали маљутка из романа Ивана Нешић „Зеленбабини дарови“. Ивана Нешић, ауторка овог сјајног романа, уживала је у цртежима. Ово је њена порука:

„ ...ово је опет тежак задатак. Било ми је тешко да се одлучим да ли су ми најбоље најмаштовитије или најближе опису из књиге или најнеобичније илустрације маљутака. Много ми се допало што су сви међу собом толико различити - још један доказ да две особе не могу на исти начин доживети једно књижевно дело. Али пошто победник може бити само један, па овом приликом бирам рад Јане Мешић. Поред тога што је пажљиво прочитала опис, Јана је маљутку дала и веома занимљив карактер.

Осим тога, морам да кажем да сам у митским бићима још и више уживала. Тек је њихова разноврсност невероватна, многи одрасли писци би имали шта да науче. Допало ми се што су неки јунаци сачињени и од биљака, и оне су жива и моћна бића, а прилично их занемарујемо. Волела бих да чујем више о сваком од њих, а нарочито ми је блиска Кракозвиња. Допада ми се како изгледа, допада ми се њен опис, заиста бих желела да видим неке Кракозвињине авантуре, у слици или речи, или оба, ако је стрип у питању."

 

сајт јанасајт аца

Copyright © 2013. ОШ Душан Јерковић Рума Rights Reserved.